در بازار فرابورس نیز رشد 10 واحدی برای شاخص کل رقم خورد و ارزش کل معاملات آن نیز به 133.1 میلیارد تومان رسید
یکی دیگر از روزهای سبز بازار در اولین ماه از فصل زرد سال در خاطره ها ثبت شد.این روزها عوامل مهمی دست به دست هم داده اند تا شاخص بتواند قله 70 هزار واحدی را نیز فتح کند.آرامش در فضای سیاسی بعد از مدت ها ، انتظار برای انتشار گزارش های شش ماهه مناسب از سوی شرکت ها و ثبات نرخ دلار در 3000 تومان در روزهای اخیر باعث شده بازار سرمایه با توجه به چشم انداز رشد سود آوری و بهبود فضای سیاسی در حال افزایش پی بر ای باشد.
فضای سیاسی چه در حوزه داخلی و چه در حوزه خارجی فضای آرامی ست.ماه مهر که در آن قرار داریم می تواند آبستن خبرهای مثبت تر سیاسی هم باشد جایی که مذاکرات ایران با طرف های غربی در آخرین روزهای همین ماه برگزار می شود و امیدواری ها به نتیجه بخش بودن آن زیاد می باشد.ایران به طرف های غربی وعده داده در صورت اعتماد طرفین، مذاکرات در بازه زمانی 3 تا شش ماهه آینده به نقطه ی توافق عملی خواهد رسید.با توجه به این اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر لزوم تلاش آمریکا برای ایجاد بهترین فضای ممکن در دور بعدی مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ در ژنو تاکید کرده است.وی صحبتی مستقیم از لغو تحریم ها نکرده است ولی به طور غیر مستقیم خواهان برداشتن قدم های اعتماد سازی از سوی آمریکا شده است.بنابراین در این حوزه باید منتظر اتفاقات جدید در روزهای آخر ماه باشیم.
در مورد دلار که فعلا در 3000 تا 3100 تومان ایستاده است چشم انداز صعودی پیش بینی نمی شود.البته این منوط به پیشرفت در مذاکرات سیاسی ست. آزاد سازی 50 درصد سپرده های ارزی بلوکه شده قابل استفاده ایران در خارج و بازگشائی مجددا سوئیفت برای 27 درصد واردات کشور به منزله لغو عملی بخشی از تحریم،خود علائمی از پیشرفت می باشد و اگر به همین منوال پیش رود دلار مسیر نزولی در پیش خواهد گرفت.خیلی از کارشناسان اظهار می کنند که اگر صحبت های اخیر رئیس کل بانک مرکزی نبود شاید دلار الان در 2800 تا 2900 تومان ایستاده بود. واکنشها به اظهارات جنجالبرانگیز و دردسرساز ارزی سیف پس از گذشت یک هفته در حالی همچنان ادامه دارد که رئیس جمهور رئیس جمهور هم دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری و هم پس از آن، چندین و چندبار گفته که "دولت او در اقتصاد دستوری عمل نخواهد کرد".
گزارش های شش ماهه در نیمه دوم مهر ماه منتشر می شوند و مسلما تاثیر خوبی بر بازار خواهند داشت.البته در حال حاضر و قبل از انتشار این گزارش ها قیمت سهام برخی شرکت ها در حال پیش خور کردن اثرات تعدیل مثبت های احتمالی هستند.صنایع معدنی –پتروشیمی و البته برخی شرکت های فلزی،سیمانی و دارویی می توانند در شش ماهه گزارش های نسبتا خوبی روانه بازار کنند.
اما این روزها و با وجود اخبار مثبت سیاسی و انتظار برای گزارش های شش ماهه ی مثبت کمتر به بازارهای جهانی توجه می شود .
در مهمترین خبر از اوضاع اقتصاد جهانی با پایان زمان قانونی تصویب بودجه و ناتوانی نمایندگان کنگره در دستیابی به توافق، دولت فدرال آمریکا تعطیل شد.کاخ سفید با صدور بخشنامهای به مراکز زیرمجموعه خود دستور توقف فعالیت تعداد زیادی از نهادهای دولتی را صادر کرده است. با اجرای این دستور، بیش از 800 هزار کارمند بخش دولتی تا زمانی که نمایندگان کنگره بتوانند در مورد بودجه به توافق برسند، از کار بیکار میشوند.
این خبر در کوتاه مدت رشد قیمت طلا و فلزات را در پی خواهد داشت.در بازار امروز فلزات اساسی مس به کمتر از 7300 دلار رسیده است و روی نیز تا حدودی کاهشی بوده است .طلا با رشد نسبی به 1333 دلار رسیده است. تعطیلی دولت آمریکا موجب کاهش بیشتر ارزش دلار خواهد شد و این مساله به نفع افزایش قیمت جهانی کالاها از جمله طلا خواهد بود
در بازار داخلی چه خبر بود؟
دیروز در مورد بانکی ها گفتیم که افزایش خرید ها در قیمت های منفی رشد بیشتر تقاضا را در معاملات فردای گروه در پی خواهد شد.این اتفاق با کمک خبر افزایش سرمایه بانک صادرات افتاد و امروز شاهد رشد قیمتی بیشتر نمادها بودیم.
بانک صادرات با صف خرید سنگین و حجم معاملات بیش از 50 میلیون سهمی می تواند در مرحله اول تا بیش از 250 تومان رشد داشته باشد. این بانک در تاریخ 18 مهر ماه جاری جلسه ای برای افزایش سرمایه اش از 22،906،142 میلیون ریال به 57،800،000 میلیون ریال تشکیل خواهد داد( معادل 152.3 درصد) مبلغ 34،887،357 میلیون ریال از این افزایش سرمایه از محل اندوخته ی ناشی از مازاد تجدید ارزیابی دارایی های ثابت و 6،501 میلیون ریال نیز از محل سود انباشته می باشداین افزایش سرمایه بیش از 150 درصد می باشد و با قیمت های فعلی قیمت سهم بعد از بازگشایی کمتر از 100 تومان خواهد شد بنابراین سهم باید رشد داشته باشد تا قیمت تئوریک بعد از بازگشایی کمتر از 100 تومان نباشد.
بانک تجارت هم که بلوک پتروشیمی تبریز را خواهد فروخت افزایش سرمایه دارد و اگر افزایش سرمایه این شرکت نیز به بازار ارسال شود رشد خوب این شرکت را نیز خواهیم دید.
جابجایی های مدیریتی در این گروه نیز این روزها نقل محافل می باشد. کوروش پرویزیان مدیرعامل بانک سینا شده است.وی پیشتر ریاست مؤسسه آموزش عالی بانکداری ایران را عهده دار بود.مدیر عامل قبلی وسینا هم به بانک ملی رفت.
پتروشیمی ها به خصوص متانول ساز ها این روزها با اخبار مثبت از تعدیل عایدی های مناسب در شش ماهه روبرو هستند.شفن که شایعه تعدیل مثبت خوبش در بازار پیچیده امروز را با صف خرید به پایان رساند.گمانه زنی های تحلیلی نشان می دهد که شرکت می تواند در شش ماهه حدودا 75 درصد سود خود را پوشش دهد و تعدیل مثبت خوبی نیز داشته باشد
زاگرس دیگر متانول ساز بزرگ احتمالا پوششی متعادل داشته باشد. تعطیلی یک ماهه یک فاز تولیدی شرکت در نیمه نخست سال و افت فشار پوتیلیتی دریافتی از پتروشیمی مبین باعث شده که احتمالات پوشش خوب در شش ماهه را کاهش دهد
پتروشیمی جم امروز به کمتر از 1660 تومان هم رسید.شرایط شرکت خاص می باشد.دلار در 3000 تومان قرار دارد و برای بررسی دقیق عملکرد شرکت باید منتظر نیمه دوم سال باشیم.این شرکت با مشکل تامین خوراک مواجه بوده و احتمالا در نیمه دوم سال وضعیت بهتری داشته باشد.اگر این مشکل حل شود افت دلار نمی تواند خیلی سود شرکت را کاهش دهد.در تحلیل شرکت، برآورد ما تحقق سود بیش از 400 تومانی تا پایان سال بادلار 3100 تومانی و بهبود نسبی وضعیت تامین خوراک بود.اگر مشکل تامین خوراک شرکت در نیمه دوم سال حل شود و دلار هم 2900 تا 3000 تومان باشد توانایی دست یابی به سود 400 تومانی را خواهد داشت
شخارک امروز به کمتر از 3100 تومان رسید.پی برای این سهم به 7 رسیده است و می تواند در شش ماهه با توجه به صادرات 500 هزارتنی در نیمه نخست سال به سود بیش از 500 تومانی دست یابد که با پی بر ای 6 هم قیمت سهم در محدوده منطقی قرار دارد
اوره سازان شرایط خوب متانول سازان را ندارند.اوره جهانی در 300 دلار قرار دارد و با این نرخ ها و دلار کمتر از 2900 تومان نهایتا بتوانند به بودجه های خود و یا با کمی تعدیل برسند.
شپدیس در بودجه پیش بینی 1.3 میلیون تن اروه داشته که به نظر می رسد در بودجه 9 ماهه به بیش از 1.3 میلیون تن پیش بینی کند.
خراسان با توجه به صادرات ملامین شرایط بهتری دارد .پیش بینی می شود شرکت بتواند در شش ماهه بیش از 100 تومان شناسایی کند.سود هر سهم فعلی شرکت 161 تومان می باشد.
شازند که انتظار پوشش خوبی در شش ماهه از آن داریم ( حدودا 70 درصد) تعدیل عایدی خواهد داشت لیکن این سهم رشد اصلی خود را کرده است.ولی خرید و نگهداری تا پایان سال مناسب می باشد.
در هلدینگی های پتروشیمی ،فارس همچنان با وجود عرضه ها با اقبال روبرو ست.حقوقی ها با نگاهی بلند مدت در این سهم فعال هستند و مطمئنا در بلند مدت بازدهی نسبتا خوبی خواهد داد.
پارسان در محدوده 1050 تومان و کمتر قرار دارد و خرید در این محدوده ها ریسک چندانی ندارد.
تاپیکو کف قیمتی در 370-375 تومان ساخته است و سهم بلند مدت ها می باشد.حرکت قیمتی این هلدینگی از فارس و پارسان کند تر است ولی برای خرید با دید بلند مدت توصیه می شود.
برخی شرکت های شیمیایی هم تعدیل مثبت در شش ماهه خواهند داشت. موقعیت بنیادی شیران نشان میدهد که در 9 ماهه تعدیل مثبت دارد و می تواند برای خرید با دید میان مدت و بلند مدت مناسب باشد. شنیده می شود شدوص نیز یک افزایش سرمایه 300 درصدی دارد که احتمالا به زودی به طور رسمی اعلام خواهد کرد.
واتی که کاملا تحت تاثیر شیران است صف خرید داشت. شرکت در جدید ترین پرتفوی خود 2.6 میلیارد تومان سود واگذاری ها داشته است که 2 میلیاردتومان آن مربوط به فروش ولصنم بوده است.بر اساس آخرین صورت های مالی ارائه شده و قیمت حداکثری امروز شیران ناو سهم بدون در نظر گرفتن ارزش افزوده پرتفوی غیر بورسی مبلغ 1074 تومان بدست می آید که قیمت امروز آن در محدوده ی 62 درصدی آن معامله شد.
در معدنی ها-فلزی ها تحرکات بیشتری در این روزها دید ه می شود.کگل صف خرید محکمی در معاملات امروز داشت. کچاد در برخورد به 875-880 با افزایش عرضه ها روبرو شد که در صورت عبور میتواند همانند کگل به 1000 تومان هم برسد.در کچاد و کگل نرخ فروش سنگ دانه بندی و گندله بالاتر از بودجه می باشد و به همین دلیل انتظار تعدیل مثبت از این دو سهم داریم.
این روزها صحبت هایی هم از آزاد سازی نرخ سنگ آهن به گوش می رسد. رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران گفته جلساتی بین دو شرکت تولیدکننده سنگآهن وابسته به ایمیدرو با شرکت ذوبآهن اصفهان در زمینه آزادسازی قیمت سنگآهن برگزار شده و این مذاکرات در حال انجام بوده اما از جزییات آن اطلاعاتی نداریم.
اما در مورد کچاد نکته ای دیگر قابل ذکر است که معاون اقتصادی مالی شرکت گفته سود هر سهم شرکت پس از پرداخت بهره مالکانه (حق انتفاع دولت) 12 درصد کاهش مییابد، وی گفته چیزی به نام بهره مالکانه وجود ندارد بلکه در بند 55 قانون بودجه 92 به عنوان حق انتفاع دولت عنوان شده است که در این باره معتقدیم تصمیمات عجولانهای گرفته شده است.
فولادی ها با رشد قیمت همراه شدند.فخوز به حداکثر قیمت مجاز رسید و ذوب و فخاس و فولاد نیز رشد قیمتی داشتند. فولاد مبارکه که گفته می شود در شش ماهه یک تعدیل حداقل 10-15 درصدی دارد کم کم در حال رشد می باشد.عملکرد فولاد هرمزگان که زیر مجموعه شرکت می باشد مثبت بوده است.
عملکرد فخوز نیز در سه ماهه دوم سال نسبتا مناسب بوده است.سنگ آهنی که فولاد مبارکه از کچاد می خرد با نرخی به اندازه 20 درصد از شمش فخوز است که با این شرایط این نرخ حدودا 202 هزار تومان در هر کیلو خواهد شد این در حالی ست که نرخ خرید در بودجه 191.5 هزار تومان می باشد..همانطور که مستحضرید نرخ های فروش محصولات فولاد مبارکه نیز خیلی بالاتر از نرخ های بودجه نیست بنابراین از لحاظ فروش و بهای تمام شده فعلا فولاد مبارکه نمی تواند تعدیل مثبت زیادی دهد.به نظر می رسد تا پایان سال بتواند از محل رشد تولید و فروش سود خود را تعدیل دهد
ذوب آهن شرایط خاصی دارد و از محل فروش نمی تواند خیلی حرف برای گفتن داشته باشد نکته مثبت این شرکت طرح های توسعه ی شرکت می باشد که برای سال آتی می تواند تحولی در سود آن ایجاد کند بنابراین توصیه می شود ذوب را در بلند مدت در سبد خود داشته باشید
در دیگر نمادها و گروه ها:
در خودرویی ها تحرکات زیادی را شاهد هستیم.ایران خودرو معاملات عجیبی دارد .بحث معامله بلوکی رنا و فروش دارایی ها و البته از سرگیری تولید تعداد نسبتا زیادی 206 بر شرایط فعلی سهم تاثیر گذاشته است.
در لیزینگی ها ولصنم منفی بود سایر نمادها رشد داشتند.ولساپا متوقف شد که دلیل آن تصمیم شرکت برای فروش 70.72 درصد از سهام شرکت سایان کارت می باشد.اثرات این مزایده بر سود سال جاری پیش بینی نشده است و به همین دلیل سهم متوقف شد.بهای تمام شده ی 90،199،469 سهم سایان کارت برای ولساپا 10.5 میلیارد تومان تمام شده است که اگر با قیمت پایه ی 385 تومان و تعیین شده به فروش برسد حدودا 24.2 میلیارد تومان برای شرکت سود در پی خواهد داشت.هر چه قیمت مزایده بیشتر باشد سود بیشتری نیز نصیب شرکت می باشد.بنابراین حداقل سودی که نصیب ولساپا از این مزایده می شود 20 تومان به ازای هر سهم می شود ( تعدیل مثبت حداقل 77 درصدی)
در پالایشگاهی ها شبندر بعد از خالی شدن از فروشنده ها کم کم مورد توجه قرار گرفته است. از فروشنده های امروز شبندر بیمه ملت بود که ظاهرا 5 میلیون فروخت و از سهم خارج شد.شبریز بعد از یک رشد تا بیش از 2700 تومان با افت قیمت روبرو شده است.شرکت افزایش سرمایه 100 درصدی در پیش دارد و با این افزایش سرمایه ظرفیت تولید بنزین بیشتر شده و همچنین طرح های دیگر به بهره برداری می رسند بنابراین توصیه این است که این سهم را با دید میان مدت و بلند مدت در سبد خود داشته باشید
در تجهیزاتی ها فاذر صف خرید تشکیل داد و سایر نمادها به جز خصدرا که صف فروش داشت ،متعادل بودند. صدرا با مشکل دریافت پول ساخت کشتی برای ونزوئلا مواجه است. ونزوئلا نه پول نفتکشی که این شرکت برایش ساخته است را میدهد و نه حاضر به تحویل گرفتن آن است. قرارداد ۲۰۰ میلیون یورویی شرکت ملی نفت ونزوئلا و صدرا به منظور ساخت چهار فروند کشتی نفتکش بیش از شش سال پیش با موافقت روسای وقت جمهوری ایران و ونزوئلا امضا شد. هزینه هر یک از نفتکشهای یاد شده ۵۷ میلیون یورو است که مقرر شده بود ۴۲ میلیون یورو پیش پرداخت شود.وئزوئلا هم اکنون از بابت اولین نفتکش ساخته شده ۲۱ میلیون یورو به ایران بدهکار است.
فاسمین که با دلار 3000 تومان و روی 1900 دلاری می تواند پوشش خوبی در شش ماهه داشته باشد طرح توسعه نیز دارد که احتمالا تا پایان سال به بهره برداری می رسد.مقاومت سهم 860-865 تومان می باشد.کروی و کبافق هم صف تقاضا تشکیل دادند.گفته می شود کبافق تعدیل خوبی خواهد داشت.
در سرمایه گذاری ها وبانک و توسم مورد توجه بازار قرار گرفتند.وصنعت با توجه به رشد مجدد ایران خودرو و شیران و البته واتی رشد قیمتی داشت و مجددا به 280 تومان بازگشت.
وامید که همانند ومعادن ناو بالایی دارد در بیش از 700 تومان فشار عرضه ها را تجربه کرد.وامید بر عکس ومعادن حرکتی بسیار لاک پشتی و کند در رشد قیمتی دارد.