بررسی اجمالی صورت های مالی شش ماهه پالایشگاه های بورسی


چهارشنبه 1 آبان 1392
این مطلب برای سهامداران پالایشی بسیار مهم است

   

 

پالایشگاه نفت تهران:

طی عملکرد شش ماهه ابتدایی سال جاری، سود هر سهم پالایش نفت تهران برابر 28394 ریال بوده است که نسبت به عملکرد سه ماهه ابتدایی سال تنها 25% (6000 ریال) بیشتر بوده است. بنا بر اظهارات خود شرکت، مبلغ 5668 میلیارد ریال ذخیره موجودی های نفت خام و فرآورده های نفتی برای سال جاری اتخاذ شده که با توجه به سرمایه کنونی شرکت برابر 92000 ریال می باشد. طبق آخرین نامه ارسال شده توسط شرکت ملی پالایش و بخش شتران می بایست تنها مبلغ 37000 ریال به ازای هر سهم از این محل ذخیره انخاذ نماد. در واقع می توان نتیجه گرفت که حدود 55000 ریال به سود هر سهم سال جاری شرکت افزوده خواهد شد.

همانند سایر شرکت های پالایشگاهی که به نظر می آید با توجه به عدم دسترسی به نرخ های دقیق فروش محصولات در این مدت، گزارش های تقریبی را روانه بازار کرده باشند، شتران نیز ضعیف تر از انتظار بازار ظاهر شده است. حاشیه سود ناخالص شرکت طی این مدت از 3.6% در سه ماهه ابتدایی سال به 2% تنزل یافته است. این در حالی است که نرخ های واقعی فروش محصولات در سه ماهه ابتدایی سال کمتر از سایر شرکت های هم گروه بوده ولی در عملکرد شش ماهه شاهد افزایش نرخ های فروش از سوی شرکت بودیم. بنا بر گفته شرکت، علیرغم عدم دریافت اعلامیه رسمی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش، کیفیت فروش محصولات در برآورد نرخ فروش محصولات لحاظ گردیده است.

 

پالایش نفت بندر عباس:

طی عملکرد شش ماهه ابتدایی سال جاری، سود هر سهم پالایش نفت بندر عباس برابر 1093 ریال بوده است که نسبت به عملکرد سه ماهه ابتدایی سال 110% بیشتر بوده و نسبت به بودجه قبلی شرکت از پوشش 49 درصدی برخوردار بوده است. با توجه به این که پالایش نفت بندر عباس بر خلاف سایر شرکت های پالایشگاهی ذخیره ای از بابت موجودی های ابتدای دوره اتخاذ ننموده است، عملکرد بهتری نسبت به سایر شرکت های گروه داشته، هر چند که این شرکت نیز عملکردی ضعیف تر انتظار بازار داشته است. حاشیه سود ناخالص شبندر نیز از 13.6 درصد در سه ماهه ابتدایی سال به 11.7 درصد تنزل یافته است. بر خلاف شرکت هایی مثل شتران و یا شپنا، قیمت گذاری فروش محصولات با توجه به کیفیت آنها صورت نگرفته است و امکان تعدیل سود شرکت از این محل وجود دارد.

 

پالایش نفت تبریز:

طی عملکرد شش ماهه ابتدایی سال جاری، سود هر سهم پالایش نفت تبریز برابر 1674 ریال بوده است که نسبت به عملکرد سه ماهه ابتدایی سال تنها 81% بیشتر بوده و نسبت به بودجه قبلی شرکت از پوشش 43 درصدی برخوردار بوده است. با توجه به این که پالایش نفت بندر عباس بر خلاف سایر شرکت های پالایشگاهی ذخیره ای از بابت موجودی های ابتدای دوره اتخاذ ننموده است، عملکرد بهتری نسبت به سایر شرکت های گروه داشته، هر چند که این شرکت نیز عملکردی ضعیف تر انتظار بازار داشته است. حاشیه سود ناخالص شبریز نیز از 9.3 درصد در سه ماهه ابتدایی سال به 7.9درصد تنزل یافته است. نکته قابل توجه در مورد شبریز، عدم فروش نفت سفید در نیمه نخست سال و پیش بینی فروش ذخایر موجودی های امانی نزد شرکت ملی پالایش و پخش در فصل سرما می باشد. با توجه به تقاضای کافی برای فرآورده های نفتی در کشور، ریسکی از این محل متوچه شرکت نمی باشد.

 

پالایش نفت اصفهان:

گزارش بودجه بر اساس عملکرد شش ماهه ابتدایی سال:

سود هر سهم شرکت پالایش نفت اصفهان در عملکرد شش ماهه ابتدایی سال برابر 160 تومان (33% بودجه) بوده است. طی این مدت شرکت به لحاظ پوشش مقداری تولید و فروش عملکرد قابل قبولی داشته به طوری که 53% از بودجه مورد نظر خود را پوشش داده است. از لحاظ مبلغی نیز در این مدت 177 هزار میلیارد ریال  درآمد نصیب شرکت شده که برابر نیمی از بودجه مورد نظر شرکت می شود. در واقع عاملی که موجب پوشش نامناسب سودآوری شرکت شده است افزایش بیشتر بهای تمام شده (نفت خام مصرفی) شرکت نسبت به درآمد فروش می باشد. طی این مدت حاشیه سود ناخالص شرکت تنها 2% بوده در حالی که در بودجه اعلامی شرکت این نسبت برابر 4.8% پیش بینی شده است. همان طور که در گزارشات قبلی نیز به آن اشاره شده است، تغییر اندک حاشیه سود ناخالص می تواند تاثیر به سزایی در سودآوری شرکت های پالایشگاهی داشته باشد.

نکته قابل توجه در مورد نرخ فروش محصولات مهم شپنا، تفاوت میان نرخ های واقعی شش ماهه ابتدایی سال بنزین و بودجه مورد نظر شرکت می باشد. بنا بر یادداشت همراه صورت های مالی شش ماهه، شرکت به طوری غیر رسمی اقدام به افزایش نرخ فروش محصولات که در این میان بنزین از سایر محصولات از اهمیت بالاتری برخوردار می باشد، نموده است. در شش ماهه ابتدایی سال نرخ بنزین برابر 1720 تومان به ازای هر لیتر بوده که در بودجه اعلامی شرکت 1890 تومان در نظر گرفته شده است. در واقع چنان چه نرخ مورد نظر شرکت یعنی همان 1890 تومان را جایگزین نماییم، همان پوشش 50% درصدی نصیب شرکت خواهد شد. با توجه به عدم اطمینان پیرامون نرخ فروش محصولات با توجه به عدم دریافت نامه رسمی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش و عدم تصویب نهایی تعیین نرخ نهایی فروش محصولات با توجه به کیفیت آنها، اظهار نظر در این مورد نه تنها توسط تحلیلگران بلکه توسط خود شرکت پالایش نفت اصفهان نیز در حال حاضر غیر ممکن می باشد.

 

گزارش راه اندازی بخشی از مجتمع بنزین سازی:

طبق گزارش فوق، مجتمع بنزین سازی شرکت شامل سه بخش می باشد که از تاریخ 20 مهر ماه سال جاری، دو بخش آن به صورت فعال تولید خود را آغاز نموده اند. بنا بر اظهارات شرکت، با راه اندازی دو بخش فوق، ظرفیت تولید روزانه بنزین از 8700 هزار لیتر در روز به 10400 لیتر افزایش خواهد یافت. با انجام محاسبات ساده و لحاظ عملکرد شش ماهه ابتدایی سال، تولید بنزین برای سال جاری به حدود 3637 هزار متر مکعب می رسد که 147 هزار متر مکعب از برآورد شرکت کمتر می باشد. چنان چه نرخ های فروش بودجه را لحاظ کنیم، سود هر سهم شرکت می تواند تا محدوده 4150 ریال نیز تنزل یابد.

 

جمع بندی و مقایسه شرکت های پالایشگاهی:

در ادامه به طور مختصر به مقایسه شرکت های پالایشگاهی از حیث نرخ فروش، افزایش نرخ فروش عملکرد شش ماهه ابتدایی سال نسبت به سه ماهه نخست، درصد پوشش ها و امکان تعدیل می پردازیم:

¢ جدول مقایسه نرخ های فروش محصولات، سه ماهه، شش ماهه و میانگین

همان طور که در جدول زیر مشاهده می شود، از میان شرکت های پالایشگاهی شپنا ضعیف ترین نرخ رشد فروش محصولات را داشته که می تواند از جمله دلایل پوشش ضعیف این شرکت باشد.

 

 

¢ جدول مقایسه حاشیه سود های شرکت و پوشش ها

 

¢ جدول مقایسه امکان تعدیل سود هر سهم شرکت ها چنان چه حاشیه سود سه ماهه نخست لحاظ گردد.

گروه: تحلیلی

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد